Skjermbilde 2021-06-18 kl. 21.22.36
last ned
ECH-2022_Enkel_Pos-CMYK

EM-øvelsene – WSPS!

Det skal på Hamar konkurreres i rifle, pistol og viltmål – alle grenene i luftvåpen, men hvordan skytes de ulike øvelsene, og hva betyr bokstavene i programmet?

Nedenfor følger en liten oversikt over hvilke øvelser som skytes i løpet av WSPS- (para) mesterskapet, videre anbefaler vi å følge med på våre sosiale medier for mer bilder og videoer av ulike grener og øvelser!

Tidsprogrammet for de to EM-ukene finner du her!

Øvelser, WSPS (Para)

Rifle SH1 R1
Rifle. 60 skudd menn, skytes med desimaler. Er en stående-øvelse hvor man enten skyter stående på beina (veldig få) eller sittende fra rullestol eller skytekrakk. Siden det er en stående-øvelse, har en ikke lov til å støtte albuene på noe bord. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

Rifle SH1 R2
Rifle. 60 skudd kvinner, skytes med desimaler. Er en stående-øvelse hvor man enten skyter stående på beina (veldig få) eller sittende fra rullestol eller skytekrakk. Siden det er en stående-øvelse, har en ikke lov til å støtte albuene på noe bord. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

Rifle SH1 R3
Rifle. 60 skudd, skytes med desimaler. En øvelse hvor menn og kvinner skyter sammen. Er en liggende øvelse. Skytes fra rullestol med skytebord på rullestolen, eller fra en skytebenk. Liggende betyr at man støtter albuene på bordet. I denne klassen bruker skytterne reim. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

Avbildet er Monica Lillehagen, her liggende skytestilling med reim.

Rifle SH2 R4
Rifle. 60 skudd, skytes med desimaler. Menn og kvinner skyter sammen. Er en stående-øvelse hvor man enten skyter sittende fra rullestol eller skytebenk. Siden det er en stående-øvelse, har en ikke lov til å støtte albuene på noe bord. Utøverne i denne klassen er ikke sterke nok til å holde tyngden av rifla selv, så rifla hviler i en bevegelig fjærstøtte. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

Rifle SH2 R5
Rifle. 60 skudd, skytes med desimaler. En øvelse hvor menn og kvinner skyter sammen. Er en liggende øvelse. Skytes fra rullestol med skytebord på rullestolen, eller fra en skytebenk. Liggende betyr at man støtter albuene på bordet/benken. Utøverne i denne klassen er ikke sterke nok til å holde tyngden av rifla selv, så rifla hviler i en bevegelig fjærstøtte. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

Avbildet er Magnus Himle-Hopland, der du også kan se støtte og fjær som brukes i øvelsen.

Rifle Mixed Team SH1
Rifle. En lagøvelse hvor en kvinne og en mann fra samme nasjon utgjør et lag. Er en stående-øvelse hvor man enten skyter stående på beina (veldig få) eller sittende fra rullestol eller skytekrakk. Siden det er en stående-øvelse, har en ikke lov til å støtte albuene på noe bord. Gjennomføres med kvalifisering og finale.

Rifle Mixed Team SH2
Rifle. En lagøvelse hvor en kvinne og en mann fra samme nasjon utgjør et lag. Er en stående-øvelse hvor man enten skyter sittende fra rullestol eller skytebenk. Siden det er en stående-øvelse, har en ikke lov til å støtte albuene på noe bord. Utøverne i denne klassen er ikke sterke nok til å holde tyngden av rifla selv, så rifla hviler i en bevegelig fjærstøtte. Gjennomføres med kvalifisering og finale.

Slik gjennomføres Mixed Team:

Det skal skytes to kvalifiseringsrunder, og deretter bronse- og gullfinaler. 

I første kvalifiseringsrunde skyter hver skytter 30 skudd, til sammen 60 skudd for laget. I rifle brukes desimal-resultater, mens det i pistol brukes heltall. De 8 beste lagene fra første kvalifiseringsrunde går videre til andre runde. 

Den andre kvalifiseringsrunden starter 10 minutter etter at første runde er ferdig. Lagene starter igjen på 0 poeng. Her skyter hvert lag til sammen 40 skudd (20 skudd for hver skytter) på 20 minutter. 

De 4 beste lagene i andre runde går til henholdsvis bronse- og gullfinale i to separate “medal matches”. I disse finalene skyter både rifle og pistol med desimaler. Her skyter alle utøverne enkeltskudd av gangen i samme kommando (50 sek per skudd), der summen av begge skuddene kan gi maksimum 21,8 poeng (2 x 10,9). Det laget som har best samlet poengsum, får 1 poeng. Det første laget som får 16 poeng, vinner finalen. Skytterne må altså skyte minimum 16 skudd hver.

VIS
Rifle 60 skudd. En øvelse for svaksynte/blinde hvor menn og kvinner skyter sammen. Er en stående-øvelse hvor skytteren står på beina og skyter. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

 

VIP
Rifle. 60 skudd. En øvelse for svaksynte/blinde hvor menn og kvinner skyter sammen. Er en liggende øvelse hvor en sitter ved en skytebenk og skyter. Støtter albuene på benken/bordet. Bruker reim når de skyter. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finalen.

Avbildet er sølv-medaljør Daniel Walø, fra VM i Sydney, 2019.

Pistol P1
Pistol. 60 skudd menn. Kalles stående, men man skyter enten stående for de som kan det, eller sittende i rullestol eller på en slags krakk. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finale.

Pistol  P2
Pistol. 60 skudd kvinner. Kalles stående, men man skyter enten stående for de som kan det, eller sittende i rullestol eller på en slags krakk. Innledende skyting hvor de 8 beste går til finale.

 

Sun Bore
Espen Børsum Jensen

Pistol P5
Pistol. 40 skudd – og eneste øvelse under EM som skytes med magasin. I denne øvelsen skyter man dog 8 serier på 5 skudd med magasin. Menn og kvinner skyter sammen. Skyter enten stående på beina, eller sittende i rullestol eller på en slags krakk. 

Pistol  Mixed Team
Pistol. En lagøvelse hvor en kvinne og en mann fra samme nasjon utgjør et lag. Skyter enten stående på beina, eller sittende i rullestol eller på en slags krakk. Gjennomføres med kvalifisering og finaler. Se ovenfor for nærmere beskrivelse av denne øvelsen.

Finaleprogrammene:

De 8 beste skytterne fra kvalifiseringen går videre til finale. Finalistene starter alle på 0 poeng. I finalen brukes desimaler i poengberegningen.

Alle skytterne skyter først to serier på 5 skudd. På hver disse seriene har skytterne 250 sekunder. Etter gjennomførte to serier på 5 skudd, skyter skytterne så serier på 2 skudd. Seriene gjennomføres med til sammen 2 enkeltskudd, der de har 50 sekunder per skudd. 

Etter å ha gjennomført to 5-skudds serier og en 2-skudds serie (totalt 12 skudd) ryker skytteren med dårligste poengsum ut. Etter neste 2-skudds serie ryker skytter nr. 7 ut av finalen. Slik fortsetter det til skudd nr. 24, der skytteren med flest poeng vinner konkurransen.

 

Finaleprogram, rifle liggende: 

Det er samme skyteprogram som nevnt over, men skytetidene er kortere. På 5-skudds serier har skytterne 150 sekunder. De har videre 30 sekunder per enkeltskudd.